
Vi har samlet noen av de viktige konsekvensene vi mener bør tas med i betraktning.
Fakta om saken:
Trafikale forhold: Vei- og tunnelbelastning
Ellingsøyvegen: Ref. kunngjøring punkt 2.6 «Alternativsvurdering» blir det trukket frem at en utbygging av området vil medføre 400 – 2000 arbeidsplasser- avhengig av omfang. En økning på 400 – 2000 arbeidsplasser på Kverve vil naturlig føre til en kraftig økning i trafikk til området fra alle retninger. Ellingsøyvegen er allerede en veg med særs høy trafikkbelastning sett i forhold til veistandard og mangel på sikre overganger.
Oversikt over Trafikkbelastning - Vegvesenet
Nevnte antall arbeidsplasser vil ved store strekker av Ellingsøyvegen medføre en dobling av antall biler daglig . Sikkerheten langs veien er allerede svært diskuterbar. Strekningen vi her snakker om har i løpet av de seneste årene hatt flere ulykker med personskader, og til og med en tragisk dødsulykke.
Ellingsøyvegen blir benyttet av skolens elever som hovedåre til- og fra skolen- og venner. Elever, barn- og voksne benytter busstopp langs store deler av veien og ingen av busstoppene har per dags dato trygge overganger. En økt trafikkbelastning i forbindelse med bygging av vei/industriområde vil skape en uakseptabel risiko for de som tar buss fra disse stoppene og ofte må krysse veien i 80-soner.
Trafikkulykker med personskader perioden 2017 - 2021
Oversikt over busstopp langs Ellingsøyvegen
De mest brukte stoppene er ved Hoff, Bjørge og Stokke, hvor barn og unge krysser veien flere ganger om dagen. Så en regulering av vei inn mot industriområdet må avvente til samtlige stopp har trygge overganger- og de som er mest brukt må sikres med bro/tunnel.
Ellingsøytunnelen
Bruk av Ellingsøytunnelen er det alternative traseet inn mot områdene på Kverve. Vegsvesenet sin egen rapport som omtaler at trafikkbelastningen i tunnelen må løses før det kan tilrettelegges for ytterligere belastning . I rapporten trekkes det frem at det har vært flere ulykker i tunnelen, vedlikehold tar lang tid og stenging gir store konsekvenser for de som allerede bor- og jobber mellom Giske-øyene, Ellingsøya og byen. Ellingsøytunnelen er også hovedfartsåren til- og fra flyplassen, så effektivitet og trygghet i trafikkbildet i tunnelen er av stor allmenn interesse i regionen. I rapporten står det «Det er særlig Ellingsøytunnelen som er utfordrende i forhold til sikkerhet og oppetid». Kapasitet og trygghet må ha et fokus når det vurderes økt aktivitet på Ellingsøya
Hensyn til Barn og Unge
I følge regjeringens kal Hensynet til barn og unge skal ivaretas i planlegging og i kravene til det enkelte byggetiltak. Plan- og bygningsloven skal bidra til å sikre og skape gode oppvekstvilkår for barn og unge. I 2014 hadde skolen sist en aktiv Barnetrakkregistrering og det viste følgende bilde:
I perioden fra 2014 til 2021 har skolen- og barnehagen hatt en kraftig økning i antall elever, da områdene Hovlia, Bjørge og Stokke har blitt utbygd og tilhørende tilflyttere til skolekretsen. I 2016 etablerte Ellingsøy Barnehage en egen utegruppe med plass til 18 barn, som har turdager minst to dager i uka, dette økte også totalkapasiteten til barnehagen. Det er de siste 10 årene vært en kraftig økning i antall barn, så forslaget til å bygge ut vei og industri på nordsiden av Kverve vil føre til inngrep i områder barn har stor aktivitet og læring.
Begrensing av sjølinje
Skravert område i figuren under viser det totale arealet som per dags dato er rekreasjonsområde og natur som bli benyttet av barn- og unge ved Ellingsøy barnehage, Ellingsøy Barne- og Ungdomsskole, øvrig befolkning på øya og tilreisende, som nå er foreslått omregulert til vei og industri. I alle scenarioer på foreslått regulering vil en omfattende andel av områdets naturlige sjølinje bortfalle. Dette representerer enda et tragisk grep mot naturen.
Hensyn til natur og Rødlistede arter
Området som er foreslått omregulert til vei inneholder en signifikant andel arter som er ansett som «truet» ifølge rødlisten til artsdatabanken. Dette artsmangfoldet er en viktig del av læringsprofilen skolen og barnehagen har, da bruk av området gjennom et stort omfang turdager er en sentral del av læringsplanen i skolen og naturbarnehagen på Hoffland. Arter som er ansett som truet på rødlisten er i fare for å dø ut i Norge, og det skal ta særs hensyn til å forstyrre deres habitat.
Bilde hentet fra Artsdatabanken 09.06.2024
Som vist på bildet over hentet fra artsdatabanken er det ikke bare et signifikant artsmangfold i området, men også en bredde av truede arter på rødlisten- dette er arter som det er i nasjonal interesse å ivareta habitatet til. For å nevne noen ser vi forekomster av truede pattedyr, fuglearter og plantearter som alle har forekomst i området som er foreslått omregulert.
PAKT – Plan for areal, transport og Klima i Ålesundregionen
PAKT er utviklet for å håndtere utfordringer relatert til arealbruk, klima og transport. I PAKT-planen vektlegges betydningen av samarbeid mellom kommunene (Ålesund, Sula og Giske) for å oppnå best mulig utnyttelse av arealer på en effektiv måte. Dette samarbeidet er avgjørende for å sikre en helhetlig og bærekraftig utvikling av regionen, samt for å koordinere planer og tiltak som bidrar til å bevare naturressurser, redusere miljøpåvirkningen og skape attraktive og funksjonelle omgivelser for innbyggerne. Et viktig formål med PAKT-planen er å utnytte allerede eksisterende arealer mer effektivt for å redusere behovet for nedbygging av uberørte naturområder, som for eksempel nordsiden av Kverve. Derfor må man vurdere allerede eksisterende arealer som kan tjene formålet, fremfor å bygge ned mer uberørt natur. Først og fremst bør man se til Flatholmen, som skal utvide med 120 nye mål, eller Gjøsund nasjonale fiskerihavn og næringsområde, før mer uberørt natur bygges ned.
Vedtatt av Ålesund kommunestyre den 19. mai 2022, og er et samarbeid mellom kommunene Ålesund, Sula og Giske, i tillegg til Møre og Romsdal fylkeskommune og Statens vegvesen.